|
|
Wiele się mówi o pacjentach z tzw. grupy ryzyka.
To co nie wszyscy się mogą zarazić.
A jak mam stwierdzić czy jestem z tej grupy ryzyka??
|
|
|
|
|
|
|
Do zakażenia pacjentów doszło wskutek rażącego zaniedbania oraz niezachowania elementarnych zasad bezpieczeństwa przez byłą pracownicę i brak nadzoru byłego ordynatora stacj
|
|
|
|
|
|
|
Zakażenie żółtaczką typu C jest bardzo groźne dla człowieka. U około 70 proc. zakażonych powoduje zapalenie wątroby, prowadzące często do jej marskości. Około 5 proc. chorych umiera na raka wątroby.
|
|
|
|
|
|
Głównym źródłem zakażenia był jonometr (urządzenie do badania poziomu elektrolitów), w którym nie wymieniano, lecz płukano w wodzie tzw. rurki kapilarne. W ten sposób pacjentom wstrzykiwano krew, która już wcześniej była zakażona. Jedna taka szklana rurka kosztuje mniej niż grosz
|
|
|
|
|
|
Pacjenci zakażeni w stacji dializ w Ostrowie Wielkopolskim wzw typu C oraz ich rodziny mają zapewnioną wszechstronną pomoc medyczną - prezes zarządu spółki Międzynarodowe Centra Dializ (MCD)
MCD - właściciel 17 stacji dializ w kraju, w tym ostrowskiej - pokrywa wszelkie koszty leczenia.
W poniedziałek liczba pacjentów zakażonych wirusowym zapaleniem wątroby wzrosła z 33 do 49. Oczekiwane są wyniki badań kolejnych pacjentów, dializowanych w Ostrowie Wielkopolskim.
|
|
|
|
|
|
|
Czy można zarazić się poprzez kontakty seksualne?
|
|
|
|
|
|
|
ponad 80% w przypadku genotypu 2. lub 3.
|
|
|
|
|
|
|
Wysokość stałych odpowiedzi wirusologicznych kształtuje się w zależności od genotypu wirusa, jakim jest zakażony chory.
|
|
|
|
|
|
Tak.
Szanse na pełne wyleczenie szacuje się
na około 60 - 80 %, wykorzystując najnowsze leki.
|
|
|
|
|
|
|
Czy Hepatitis C można wyleczyć?
|
|
|
|
|
|
nie jest to możliwe, jednak należy zwrócić szczególną uwagę na odizolowanie takich przedmiotów codziennego użytku, jak np. : maszynka do golenia, szczoteczka do zębów, nożyczki do paznokci
zakażonej osoby przed użyciem ich przez innych domowników
|
|
|
|
|
|
Witam
Poprzez normalne codzienne kontakty nie jest to możliwe.
Podobnie ma się ta sprawa jak w przypadku ryzyka zarażenia HIV. A więc prz zachowaniu paru niewyszukanych środków ostrożności da się normalnie funkcjonować
należy zwrócić uwagę tylko na parę spraw codziennych.
|
|
|
|
|
|
Czy można się zarazić od domownika, który jest HCV+
|
|
|
|
|